Not Almanın Tanımı: Görme, koklama, dokunma, duyma ve tat alma organlarımızla hafızamızda algılanan bilgilerin yazılı olarak kayıtlara geçirilmesine Not Alma denir. Not, bir şeyi hatırlamak için yazılan kısa yazı veya bir şeyin başlıca özelliklerini özetleyerek yazma olarak ta tarif edilir. b. Not Almanın Amacı: Yerine getirilen görev ve yapılan işlerin saatlerinin sürekli olarak kaydedilmesini sağlar. Alınan talimatlar, mesajlar ve olaylar, uygun ve ekili bir şekilde kaydedilebilir. Hafızada saklanmayan bilgilerin kaydedilebilirliğini sağlar.
En önemlisi delil olarak sunulabilir ve soruşturmaya kaynak teşkil edebilir. c. Not Almanın Önemi: Not almak, görevli ekibin gözlemlerinin esiksiz ve tam olarak yazıya geçirilmesini sağlar. Notlar olay veya işlerin oluş sırasına göre düzenlenmeli, detaylar atlanmamalıdır. olumsuzluklar ve alışılmadık durumlar mutlaka not alınmalı, konum ve yer belirten ifadeler kullanılırken sabit bir eşya baz alınmalı, yön ve mesafemutlaka belirtilmelidir. Not alırken rapor veya tutanak tanziminde olduğu gibi kalemin değiştirilmemesine, silinti ve kazıntı yapılmamasına dikkat edilmelidir.
2.Not Alma Taktik ve Teknikleri:
Bütün notlar el yazısıyla alınır. Not alma işlemi inceleme yapıldığında veya incelemeden hemen sonra yapılır. Alınan notlar her görev ve inceleme için aşağıdaki özellikleri içerir:
Tarih
Göreve başlama zamanı
Önemli telsiz mesajları veya tebliğleri
Görev sırasında bağlantı kurulan şahısların isimleri
Gerektiğinde kroki çizimi
Hava durumu
Aydınlık ve ışıklandırma durumu
Görevin bitiş saati Olaylarda sadece tanığın değil konuşulan herkesin ismi kaydedilmelidir. Genel olarak not almak ve rapor yazmak için sadece bir tür kalem kullanılır. Daha sonra ortaya çıkabilecek sorunlarla karşılaşmamak için olay yeri ile ilgili düşünceler açık olarak belirtilir. Tanık veya diğer yollarla elde edilen bilgiler açık ve tarafsız olarak kaydedilir. Alınan bilginin zamanı, şahısların güvenilirlik derecesi yazılır.
Notta kişisel düşünce ve yorum yapılmaz, ancak bazı genel sapmalar yapılabilir.
Şüpheli Eşkal Tarifi:
Eşkal; Görgü tanıklarının tanımlarına uygun olarak olayla ilgili muhtemel kişilerin kimlik tespitinde ana ayırt edici özellikleri olan; alın, kaş, göz, burun, ağız, kulak, yanak, çene, yüz çizgileri, yüz şekli ve bunların birleşmesinden oluşan resimdir. Kişilerin eşkal tariflerini yapmak, sınıflandırmak ve arşivlemek bunları görgü tanıklarının açıklamaları ile çizilen robot resimle karşılaştırmaktır. Eşkal tarifinde üç unsura dikkat edilmelidir.
Şahsı diğer insanlardan ayıran fiziki özellikleri algılamak,
Hafızadaki bilgileri kağıda yazmak ya da kağıda çizmek,
Bu bilgileri süratle ilgililere aktarmak. Eşkal tarifinde; boy, yaş, cinsiyet, fiziki yapısı, ten rengi (ırk ve milliyet), kafa yapısı, saçlar, yüz yapısı, alın yapısı, kaş yapısı, gözler, burun, ağız yapısı, bıyık, sakal, dişler, kulaklar, çene, yanak, boyun yapısı, omuz yapısı, karın, göğüs, eller, kollar, görülebilir yaralar, yürüyüş, giyiniş, takılar, konuşma, alışkanlıklar ve diğer ayırt edici özellikler, hastalıklar ve özürler. İnsanlarda Değişmeyen Nitelikler: Çok uzun veya kısa boy, belirgin hastalıklar ( kol, bacak, yüz), anormal fiziksel yapı ( eller, ayaklar), kekemelik, pelteklik, hızlı – yavaş konuşma, “r” ve “s” özürlü olma, sağırlık, dilsizlik, ameliyat izleri, yüz rengi, yanıklar ( deri hastalıklarının izi).
Eşya Tarifi:
Eşya tarifi, bir kişinin kaybettiği veya çaldırdığı eşyanın bulunmasında eşyayı diğerlerinden ayırmaya yarayan özelliklerdir. Tarif; çeşidi, markayı, modeli, ağırlığı, metal şeklini, kaplamasını, çizik, kırık, isim yazılı olma, nesnenin cinsi, şekli, markası, seri numarası, üzerindeki işaret ya da iz, rengi, ebatları, kapladığı alan, yapım yeri ve yılı, yapımında kullanılan maddeler, fotoğrafı ve diğer unsurları içermelidir.