Nokta; güvenlik hizmeti alan kişiyi korumak, ya da tesisin hassas bölgelerinde suçu engellemek, suçluları takip etmek ve yakalamak, yardım isteyenlere yardım etmek amacıyla her türlü güvenlik tedbirlerinin alındığı ve Özel Güvenlik Görevlisi nin konuşlandırıldığı yerdir.
Noktanın amacı: Tanımdan da anlaşılacağı üzere nokta hizmetlerinin amacı; kişileri korumak, tesisin kritik bölgelerinde suçu önlemek, suçluları takip etmek ve yakalamak yardım isteyenlere veya muhtaçlara yardım etmektir.
Noktanın önemi: Nokta görevlisinin davranışları suça meyilli kişileri caydırmalı ve insanlar üzerinde tam bir güven duygusu sağlamalıdır. Bu nedenle nokta kurulacak yer geniş bir alanı görebilecek durumda olmalı, burada görevli Özel Güvenlik Görevlisi de tam teçhizatlı ve bu teçhizatı kullanabilecek kapasitede olmalıdır. Nokta görevinde aksaklığa meydan verilmemelidir. Aksaklık olursa korunan kişi öldürülebilir veya tesise zarar verilebilir. Bu sebeple noktada; bölge haritası veya şeması, telsiz, telefon, ısıtma, aydınlatma, yangın söndürme cihazı, ilk yardım çantası, büro ve kırtasiye malzemeleri, silah ve bölgedeki hassas yerlerin telefon numaraları olmalıdır.
Nokta Kurulabilecek yerler:
Toplu olarak giriş-çıkış yapılan okul, sinema, alış veriş merkezi vb. yerlerin önüne,
Fabrika, patlayıcı madde depoları, banka gibi hassas ve kritik yerlere, Nokta kötü hava şartları ve silahlı saldırılara karşı dayanıklı olmalı, gece yeterli aydınlatma sağlanmalı, yeterli iletişim imkanı yoksa birden fazla Özel Güvenlik Görevlisi Görevlendirilmelidir. Noktada görevlinin ihtiyaç duyacağı donanım bulunmalı, nokta görevlisi bulunduğu yerden yaya ve araç trafiğini gerektiği kadar kontrol edebilmelidir.
Nokta Görevlisinin Dikkat Edeceği Hususlar:
Nokta görevlisi üniformalı ve tam teçhizatlı olarak görev yapar. Görev yerinden ayrılmaz ve başka bir görevle görevlendirilmemelidir.
Nokta görevlisi çevresine ancak 20 adım mesafede ayrılmalı daha uzağa gitmemelidir.
Bölgesinin dışında herhangi bir olumsuzluk görür veya duyarsa amirine haber verir.
Nokta görevlisine tesislerin ayrıntılı plan veya krokileri verilmelidir.
Bölgesindeki olaylara müdahale etmeli ve gerekenleri yapmalıdır.
Bölgesine kasıtlı çıkarılabilecek olaylara karşı uyanık olmalıdır.
Vatandaşın müracaatını ilgili birime bildirmeli, nazik anlayışlı ve kibar olunmalıdır.
Nokta etrafında yangına sebep olacak malzemeler bulundurulmamalıdır.
ı. Nokta görevlisi daima ciddi olmalıdır.
Nokta görevi ayakta yapılmalıdır.
Nokta Görevlisinin Görevleri:
Nokta görevlisi görev alanını bilmelidir.
Koruduğu alana kimsenin izinsiz girmesine müsaade etmez.
Şüpheli, sabıkalı, kötü zan altındaki şahısların hareket tarzlarını gözetler.
Korunan bölgeye girmeye çalışan saldırgan, hırsız, deli vb. kişilere müdahale eder ve yakalar.
Gelişen ani olaylardan amirine zamanında bilgi verir.
Korunan alan etrafında dolaşan deli, dilenci, sarhoş, seyyar satıcı vb. kimseleri uzaklaştırır.
Koruduğu alanda bulunan kişiler ve araçlar konusunda bilgi sahibi olur.
Korunan bölgede yanıcı, patlayıcı vb. maddeler varsa bunlardan haberdar olur.
ı. Olağanüstü durumlarda, korunana alanda bulunan, çalışan ve yaşayanları tehlikeye düşüren hallerde soğukkanlı davranır, telaş edenlere aydınlatıcı bilgiler vererek sakileştirir.
görev bölgesindeki seyyar satıcı ve reklamcıların gidiş geliş yerlerini işgal etmesine ve halkın toplanmasına müsaade etmez.
Haklarında tutuklama ve yakalama müzekkeresi çıkarılan şahısları gördüğünde yakalayarak Genel Kolluk Kuvvetlerine teslim eder.
İnsanların toplu olarak bulunduğu alanların giriş ve çıkışında hırsızlık, yankesicilik, dolandırıcılık suçları, ahlaka ve adaba aykırı hareketlere karşı duyarlı olur.
Bölgesindeki muhtemel tehlikelere karşı gerekli ikaz ve uyarı işaretlerini koyar, yanmayan aydınlatmaları ilgilere bildirir.