DEVRİYE HİZMETLERİ
Görev alanı içinde genel emniyeti ve caydırıcılığı sağlamak, suç işlenmesini önlemek, olay olduktan sonra işlenen suçlar ve faillerini takip etmek, işlenmiş suçlarda şüphelileri yakalamak, delilleri korumak ve kolluk kuvvetlerine teslim etmek, yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmek üzere sorumluluk bölgesinde amirlerince belirlenen bir güzergahta yaya veya araçlı olarak gezerek yapılan, üniformalı ve tam teçhizatlı 2 özel güvenlik elemanından oluşan bir güvenlik hizmetidir. Bazı durumlarda sivil olarak ta devriye hizmeti yapılabilir Kısaca devriye görevlisi muayyen bir bölgeyi, bölge içindeki bina ve tesisi gezerek gözetleme, dinleme ve koruma ile görevli birden fazla Özel Güvenlik Görevlisi dir.
(1) Tesisin, konser, spor müsabakaları, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde giriş ve çıkışın korunması, çevre emniyeti ile güvenlik ve esenlik içerisinde etkinliğin akıcıIığını sağlamak.
(2) Görev alanında bulunan tesis ve kişilerin mal ve can güvenliğini korumak.
(3) Özel Güvenlik Görevlisine kanunlarca verilmiş olan yetkilere dayanarak insanların ve tesisin huzuru ve güvenliği için konulmuş kuralların uygulanmasını sağlamak.
(4) Aranan şahısları bulmak ve yakalamak.
(5) Meydana gelebilecek suçları engellemek.
(6) Görev alanı içinde işlemiş veya işlenmekte olan suçları derhal genel kolluk kuvvetlerine bildirmek, şüphelileri yakalamak, olay yeri ve suç delillerini muhafaza etmek.
(7) Görev alanında bulunan kişilerden aldığı yardım ve destekle şüpheli kişi ve olayları izlemek, suç ve suçlularla mücadele etmek.
(8) Yardım gereken hallerde yardım etmek.(Acil tıbbi müdahale, kaza, yangın ve tabii afetlerde ilk müdahaleyi yaparak danışma hizmeti vermek.)
Devriye hizmeti suçla mücadelede en çok kullanılan yöntemlerdendir. Özel Güvenlik Görevlisi Bölgesinde hiçbir suç işlenmese bile suçun işlenmesine müsait olan veya imkan sağlayan durumlara müdahale edecektir. Olaylara müdahale eden bu personelin tutum ve davranışı, hareket tarzı, müdahale şekli olayların büyümesinde veya yatıştırılmasında önemli rol oynamaktadır. Bölgeye yeterince devriye çıkarılarak, meydana gelebilecek olaylar hakkında bilgi alınabileceği gibi suçun işlenmiş olması halinde suçluların kaçmadan yakalanmasında da etkili olacak hatta suç işlenmesinde caydırıcı özelliği olacaktır.
ı. İhbar; telefon, düdük ve diğer vasıtalarla yapılabileceği gibi zorda kalındığı takdirde havaya ateş etmek suretiyle de yapılabilir.
(1) Görevle ilgili araç ve gereçleri her an kullanılabilecek durumda hazır bulundurur.
(2) Yürüyüş esnasında ani dönüşler yaparak, gözetlenip gözetlenmediğini kontrol eder.
(3) Fabrika, iş, okul ve sinema gibi bir anda dolup boşalan alanlara devriye çıkartılabilinir.
(4) Hava, kara ve deniz vasıtalarının dura, bilet satış yerleri ve sinema, tiyatro ve benzer seyir yerleri önünde toplanan kalabalık arasında düzeni sağlar.
(5) Kalabalık yerlerde kolayca yapılabilecek hırsızlık, yankesicilik vb. olayların olmamasına dikkat ederler.
(6) Devriye bölgesinin rutin faaliyetlerini öğrenir ve farklılık olduğunda nedenlerini araştırır.
(7) Kilitli olması gereken yerler ve araçlar kontrol edilir, açık olanlar varsa gerekli tedbirlerin aldırılması sağlanır.
(8) Rutin olarak her gün park etmiş araçlar kontrol edilir.
(9) Görev bölgesinde daha önceden işlenmiş suçları ve suç işlenmesi her an mümkün olan yerleri ve suçluların muhtemel toplanma yerlerini öğrenir.
(10) Kontrole gelen amirlerine rastladıklarında veya bu maksatla düdük çaldıklarında yanlarına giderek bilgi verirler.
(11) Küçükleri ahlaksızlığa sevk etme, laf atma, sarkıntılık gibi genel ahlaka aykırı hareketlerle sövme ve hakaret suçlarının işlenmemesine dikkat ederler.
(12) Bölgesindeki uyuşturucu madde, kaçak içki vb. maddelerin imal edildiği, depolandığı, piyasaya sürüldüğü, yerleri suçluların barınma yerleri veya suçla elde edilen eşyanın saklandığı yerleri, gizli kumar oynanan yerleri tespit ederek amirlerine bildirir.
(13) Görev yaptıklar iş hanı vb. yerlerde dükkan sahiplerini kapılarını kilitleyip kilitlemedikleri anahtarlarını işyerinde bırakmamaları ve pencerelerini kapatmaları konusunda uyarır.
(1) Görev bölgesindeki kişi ve tesislerin güvenliğini sağlamak ve suç işlenmesine engel olmak.
(2) Meydana gelen tabii afet, yangın ve kazalarda can ve mal güvenliğine yönelik koruyucu tedbirler almak.
(3) Genel Kolluk Kuvvetlerine derhal bildirmek kaydıyla aramalar sırasında suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete almak.
(4) Boş ve terkedilmiş yerleri kontrol etmek
(5) Görev aldığı toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri vb. etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde gerekli önleyici tedbirleri almak.
(6) Terkedilmiş veya bulunmuş eşyayı emanete almak.
(7) Kart uygulaması varsa giriş kartlarını taşımayan kişilerin bina, tesis ve etkinliğin bulunduğu alana girmesine izin vermemek, başıboş dolaşmalarını engellemek.
(8) Ağır hastalık ve bulaşıcı hastalıklarla ilgili gerekli önlemleri almak.
(9) Patlayıcı madde konulabilecek, yangın çıkartılabilecek ve sabotaj yapılabilecek yerleri kontrol etmek. Bina ve eşyalara zarar verecek, insan sağlığını tehlikeye düşürecek her türlü tehlikeyi raporla amirlerine bildirmek.
(10) Kişilere ve tesislere zarar verebilecek bir olumsuzluğa rastlanması halinde gerekli tedbirleri alarak olumsuzluk giderilinceye kadar oradan ayrılmamak.
(11) Serseri ve kötü zan altındaki kişilerin hareketlerini gözetlemek.
(12) Aşağıda sayılan kişilere dikkat ederek, bu kişilerin hareketlerinde suç unsuru tespit edilmesi halinde Genel Kolluk Kuvvetlerine bildirmek.
(a) Suça alet oma eğiliminde olan akıl hastaları, psikolojik sorunu bulunanlar, uyuşturucu ve alkol bağımlıları,
(b) İşsizler, yokluk ve sefalete düşmüş olanlar ve iş bulamamasından değil de çalışmak istememesinden dolayı boşta gezenler ve dilenciler,
(c) Yankesicilik ve dolandırıcılık yapanlar,
(d) Durumları şüpheli ayak satıcıları, eski alıcıları ve bohçacılar,
(e) Kendi hal ve işiyle uyuşmayacak şekilde harcama yapanlar,
(f) Çilingir, demirci, lekeci, çamaşırcı, eski elbise tamir, alım ve satımcılarının faaliyetleri kontrol altında bulundurulur.
(13) Satıcıların getirdikleri paket ve çantaları kapı ve pencere önlerine bıraktırmamak.
(14) Postacı, sütçü, sucu vb. dağıtıcıların değişip değişmediğini izlemek.
(15) Sokak lambalarından yanmayanlar ile gerekli işaretler konmadan oluşturulmuş çukur ve tümseklerle karşılaştıklarında durumu amirlerine bildirerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak.
(16) Patlamış su, hava gazı ve lağımlar ile, devrilmiş veya devrilmeye yüz tutmuş elektrik direklerine rastlanması halinde gerekli tedbirleri alarak arızanın giderilmesine ve bina ve tesisteki can ve mal güvenliğine yönelik gerekli tedbirleri almak.
(17) Gazete, ilan ve reklam dağıtıcılarının hareketlerine dikkat etmek.
(18) Özellikle geceleri suçta kullanılabilecek; kazma, kürek, merdiven gibi malzemelerin açık alanda bıraktırılmamasını sağlamak.
(19) Tren ve tramvay hatlarına eşya bırakılmamasına, insan ve hayvanların buralarda yürümelerine, nakil araçlarının taşlanmasına engel olmak.
(20) Kişilere tesislere veya materyallere zarar verebilecek bir duruma rastlaması halinde gerekli önlemleri alarak ilgililere rapor etmek.
(21) Kötü niyetli kişilerin işini kolaylaştıran ve görüş alanında engel teşkil eden çalı ve bitkileri temizletmek veya yeniden düzenlenmesini sağlamak.
(22) Gece iş hanında görevli Özel Güvenlik Görevlisi Kapanış saatinden sonra içeride şüpheli şahıs, paket kalıp kalmadığını kontrol eder.
(1) İlk yardım konusunda bilgili ve vatansever olmak.
(2) Görev alanında kaybolmuş veya terk edilmiş çocuk, akıl hastası, kendini idare edemeyecek kadar sarhoş aklını yitirmiş kişileri ailelerine veya genel kolluğa teslim etmek.
(3) Kaybolan, yer ve yol soranlara yardım etmek.
(4) Tabii afet, yangın ve kazalarda yaralılara ve yardıma muhtaç olanlara yardım etmek.
(5) Sokak çocuklarını ilgili kuruluşlara teslim etmek.
(6) Kişilerin kendilerine zarar vermemesi için gerekli önlemleri almak.
(1) Suçla karşılaşan Özel Güvenlik Görevlisi Suça el koyar, devamını önler, şüpheliyi tespit eder ve yakalar, durumdan amirlerini ve Genel Kolluk Kuvvetlerini haberdar eder.
(2) Olay yeri ve çevresini şerit ile çevirerek, iz ve delillerin kaybolmasına veya değiştirilmesine mani olur. Kalabalığı uzaklaştırır.
(3) Haklarında yakalama, tutuklama ve mahkumiyet kararı bulunan kişileri yakalar ve yakalamaya paralel olarak kabaca üstünü arar.
(4) Genel Kolluk Kuvvetlerine derhal bildirmek kaydıyla aramalar sırasında suç teşkil edecek veya delil olabilecek eşyaya el koyar.
(5) Şüphelilerin sevkleri sırasında firar, direnme veya saldırı gibi muhtemel hareketleri önleyici tedbirleri alır, sevk edilenin güvenliğini de sağlar.
(6) Şüpheli cisimlerin tespiti halinde gerekli tedbirleri alır ve Genel Kolluk Kuvvetlerine haber verir.
YENİ GÖREVE BAŞLAYAN BİR GÜVENLİK GÖREVLİSİNE BÜTÜN BU GÖREVLERİ YAPABİLMESİ İÇİN KISA SÜRELİ DE OLSA BİR HAZIRLIK EĞİTİMİ VERİLMELİ, MESLEKTAŞLARI, GÖREV ALANI VE BU ALANDA ÇALIŞAN İNSANLAR TANIŞTIRILMALIDIR. BU YAPILMADIĞI TAKDİRDE GÜVENLİK ZAAFİYETİ DOĞAR.
ı. Özel Hizmet binaları.
r. Bankalar.